In Frankrijk is sinds eind september het beleid ingevoerd waarbij de toegang tot internet van copyrightschenders na drie overtredingen wordt geblokkeerd. Sindsdien  geeft de gezamenlijke Franse muziekindustrie iedere dag 25.000 copyrightschendingen aanbij de landelijke three strikes-autoriteit HADOPI.

Het is nu nog te vroeg om te bepalen hoe groot het positieve effect van deze aangiftes is op de omzet van de platenlabels. De eerste schattingen daarvan worden eind 2010 verwacht. Een jaar later moet definitieve cijfers te geven zijn.

Auteursrechtenorganisaties mogen in Frankrijk de ip-adressen van illegale downloaders opvragen en doorgeven. HADOPI stuurt via de internetprovider een een waarschuwing per e-mail.

In de eerste week sinds het ingaan van de in Europa nog omstreden wet zijn zeker 40.000 gebruikers op de korrel genomen met een eerste waarschuwing.

Eerdere stukken over de Franse wetgeving, de Franse plannen voor de EU en het ACTA-verdrag (Anti-Couterfeiting Trade Agreement) vind je elders op deze site.