Honderden culturele instellingen hebben op zaterdag 20 november samen met vele tienduizenden mensen in ruim zeventig steden in Nederland een ‘schreeuw om cultuur’ laten horen in antwoord op de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet op kunst en cultuur.

Volgens een schatting van de organisatie hebben ongeveer 75.000 mensen meegedaan aan de landelijke manifestatie.

In Amsterdam waren de meeste cultuurschreeuwers op de been: daar hadden zich ongeveer 20.000 mensen verzameld op het Leidseplein, waar vanaf het bordes van de Stadsschouwburg ‘one-minute-statements’ werden gehouden onder leiding van de zich ook duidelijk uitsprekende spreekstalmeester en TROS-coryfee Ivo Niehe.

Onder de sprekers waren t.v-presentator Cornald Maas, acteurs Waldemar Torenstra en Roeland Ferhout, maar ook onderneemster/BN’er Sylvia Toth en VVD-coryfee Frits Bolkestein, die zich tot ongenoegen van veel andere demonstraten weer een origineel denker toonde door zijn voorstel de cultuurbezuinigingen ongedaan te maken met geld voor ontwikkelingshulp.

Ook onder meer in Utrecht, Eindhoven, Helmond, den Bosch, Tilburg, Breda, Den Haag en Venlo waren grote manifestaties.

Een trompettist van het Residentie Orkest sloot iets voor twaalf uur ’s avonds de protestdag af met het blazen van The Last Post. Hierna volgt een minuut stilte. Met hetzelfde stuk werd donderdagavond de actie ook begonnen bij het Torentje van premier Rutte.

Bovendien hebben op vrijdag en zaterdag volgens de organisatie continu kunstenaars bij het Torentje gestaan om een wake te houden voor het Nederlandse cultuurbeleid.