Het zebrapad bij de Noord-Londense Abbey Road Studio’s is sinds woensdag 22 december cultureel erfgoed.

De oversteekplaats is wereldberoemd sinds The Beatles zich in optocht op de zebra lieten fotograferen voor de hoes van Abbey Road. Nog dagelijks fotograferen Beatle-fans en anderen elkaar als zij John, Ringo, Paul en George nadoen.

Destijds werd de foto ook uitgelegd als een heimelijk teken dat Paul McCartney dood zou zijn. De vier zouden in kleding een rouwstoet verbeelden met PAul in d erol van overledene.

Het is het (uiteraard) het eerste zebrapad dat het tot de lijst van Brits cultureel erfgoed doordringt, schrijft de BBC.

De Britse minister voor toerisme en cultureel erfgoed motiveerde de keus als volgt:”Dit Londense zebrapad is geen kasteel of kathedraal, maar dankzij een tien minuten durende fotoshoot in 1969 heeft het net zo veel waarde voor ons erfgoed.”

De nog altijd zeer vitale ex-Beatle Paul McCartney zei over de uitverkiezing: “Ik en The Beatles hebben een geweldig jaar achter de rug. Dat het zebrapad bij Abbey Road beschermd wordt, is echt de kers op de taart van een fantastisch jaar.”

Eerder dit jaar werden de Abbey Road-studio’s zelf bestempeld als cultureel erfgoed. Dat gebeurde kort nadat commotie was ontstaan vanwege de voorgenomen verkoop van het complex door Terra Nova, de investeringsmaatschappij die EMI overnam voor een veel te hoge prijs en sindsdien voortdurend moeite heeft het hoofd boven water te houden.

Een plaats op de lijst van cultureel erfgoed betekent in de praktijk dat een gebouw, plaats of monument beschermd wordt vanwege zijn belang voor het Verenigd Koninkrijk.