Nederland is al een aantal jaren een belangrijk exportland voor muziek.

Zo heeft ons land in 2009 29 procent meer muziek geëxporteerd dan in 2008. Bovendien was het al het vijfde jaar op een rij dat de muziekexport steeg.

Deze cijfers blijken uit onderzoek van bureau Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur.

De totale waarde van de Nederlandse muziekexport was in 2009 ongeveer 64,9 miljoen euro.

Dat is een indrukwekkend cijfer, maar voor Liefhebbers van Kippenvel zit er weinig tussen, want veertig procent betreft dancemuziek. Nederlandse dj’s horen tot de toonaangevendste ter wereld: Armin van Buuren, DJ Tiësto, Ferry Corsten, Laidback Luke, Fedde le Grand etc., wie kent ze niet?

Behalve dit genre is ook André Rieu een gewild product in het buitenland. Billboard zette hem op de zesde plaats van populaire live-acts met een omzet van een kleine 96 miljoen dollar.

Ook nichemarkten als rock, punk en metal zorgen voor inkomsten, net als de blijkbaar onverslijtbare klassieker Venus van Shocking Blue. Die song is nog steeds populair in Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Frankrijk Canada, Roemenië, Zweden en Rusland. Dat een fragment uit deze song in commercials van scheerwarengigant Gilette zit, zal daar zeker aan bijdragen.

Met de diversiteit zit het dus wel goed……

Net als bij de export in andere goederen is Duitsland onze belangrijkste afnemer. Het land zorgt voor 18% van de inkomsten met België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk op twee, drie en vier.
Het rapport bevestigt ook de voortdurende crisis in de platenindustrie. Dat blijkt uit het steeds hogere percentage inkomsten uit optredens en d edaling van inkomsten uit de cd-verkoop.

Van het totaal komt namelijk ruim 41 miljoen euro van buitenlandse optredens van Nederlandse artiesten, een kleine 15 miljoen komt uit auteursrechten en naburige rechten (betaalde heffingen voor muziek afgespeeld in min of meer openbare ruimtes) en 9 miljoen komt binnen via in het buitenland verkochte cd’s.