De Engelse vestigingen van Universal Music en Sony Music maakten bekend dat zij een nieuwe manier bedacht denken te hebben om illegaal downloaden tegen te gaan.

De woorden ‘bedacht denken te hebben’ zijn hier wel erg op hun plaats,want in plaats van het ei van Columbus lijkt dit toch eerder een al flink wijd openstaande deur.

De twee maatschappijen willen namelijk alle nieuwe singles ook daadwerkelijk te koop aanbieding vanaf het moment dat ze op de radio te horen zijn.

Tot nu toe duurt het vaak nog zes weken na de radioprimeur voor een single ook daadwerkelijk te koop is. In die weken is die uiteraard al vaak op de radio te horen geweest.

Volgens de labels wil de huidige generatie popliefhebbers niet meer wachten. Dat is een verrassend inzicht, maar het wordt nog iets diepzinniger, want de labels hebben ook bedacht die popliefhebbers een nummer meteen willen hebben, als ze iets horen.

Wij hebben hier al heel wat jaren last van en weten bovendien dat wij daar ook lang geleden al niet uniek in waren.

Dat de twee labels op deze manier de ook in 2010 in het Verenigd Koninkrijk weer met zes procent gedaalde verkoop van muziek denkt te kunnen stoppen, lijkt ons echter rijkelijk optimistisch.

Ander nieuws over de teruglopende cd-verkoop en illegale downloads van je in het dossier Crisis in de platenindustrie