De beroemde Amerikaanse poppromotor Don Kirshner is maandag 17 januari j.l. overleden in een ziekenhuis in Florida. Hij was 76 jaar oud. Kirshner werd door Time Magazine ooit omschreven als ‘The man with the Golden Ear’ vanwege het feit dat hij veel bands ontdekte die uitgroeiden tot grote successen. Ook werd hij wel de Starmaker Supreme genoemd.

Hoewel Amerikanen erg sterk zijn in het geven van krachtige, korte bijnamen worden die voor Kirshner begrijpelijk als je weet dat hij onder anderen Billy Joel, The Police en Neil Diamond promootte, maar ook Bobby Darin, Carol King en Kansas. Bovendien leverde  Kirshner nummers voor onder meer The Monkees en The Archies, geschreven door componisten die bij hem onder contract stonden.

Het televisieprogramma Don Kirshner’s Rock Concert bereidde van 1973 tot 1981 de weg voor carrières als die van Prince, The Eagles en Lionel Richie. Hij introduceerde de bands daarin zelf en werd daardoor zo bekend dat zijn laconieke aankondigingen weer werden geïmiteerd in Saturday Night Live.

Toeval of niet, maar dat programma werd voor het laatst uitgezonden in het jaar dat het toen nieuwe MTV opkwam.

Kirshner werd in 2007 al geëerd door zijn opname in de Songwriters Hall of Fame.