De inmiddels 77 jaar oude Quincy Jones is met recht een veteraan in de muziekindustrie, want hij is daarin al meer dan zestig jaar actief. Daarom licht Radio 6 hem online uitgebreid uit.

Jones werkte o.a. als componist, producer, muzikant, arrangeur en bandleider. Hij dankt een groot deel van zijn reputatie aan de samenwerking met Michael Jackson op diens lp Thriller, maar daarmee doe je hem eigenlijk flink te kort.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw speelde hij al met  jazzgrootheden als Dinah Washington, Lionel Hampton en Dizzy Gillespie. Vanaf de jaren zestig legsde hij zich toe op het schrijven, arrangeren en produceren van muziek. Aanvankelijk deed hij dat in de jazzwereld, maar langzamerhand breidde hij zijn werkterrein uit naar de filmmuziek en de pop.

Het nummer Chump Change fungeert als tune van het sportprogramma Langs de Lijn op Radio 1. Ook is zijn nummer Soul Bossa Nova uit het album Big Band Bossa Nova redent bekend geworden als nummer van de soundtrack bij de Austin Powers films.

Jones is een meester in het combineren van stijlen als soul, pop, hip-hop, jazz, klassiek, Afrikaanse en Braziliaanse muziek. Zo creëerde hij nieuwe standaarden in de hedendaagse muziek.

Daarmee was hij zeer succesvol, want Jones werd in zijn carrière maar liefst 76 keer voor een Grammy Award genomineerd en won er 26. De organisatie van het North Sea Jazz Festival kende hem bovendien de Paul Acket Award ‘Special Appreciation’ toe.

Tijdens North Sea Jazz 2010 sprak Quincy Jones met bassist Christian McBride over zijn carrière en natuurlijk over jazz.

Je kunt het hele interview met hem via deze link terugluisteren:

http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/nps/output/nsjf2010/interview_quincyjones.wma