De Vlaamse milieuminister Joke Schauvliege heeft een voorstel gelanceerd om het geluidsniveau op festivals en in clubs terug te schroeven tot 100 dB(A). Verder moeten organisatoren gratis oordopjes uitdelen en moeten zij het geluidsniveau duidelijk aangeven. Organisatoren moeten ook een geluidsplan opstellen. Dat voorstel zorgt in de hele Vlaamse muziekindustrie voor veel verbaal geweld.

Veel Vlaamse live-technici stellen dat het luid mixen van een optreden wel moet, omdat de muziek moet aankomen in de zaal.

Een maximum van gemiddeld 100 dB(A), gemeten over vijftien minuten, vinden zij te laag. Rock en pop zijn dynamische muzieksoorten, stellen zij, met relatieve stiltes en pieken. Bovendien is er op festivals en in clubs omgevingsgeluid te horen. Daar moeten mixers bovenuit met de instrumenten, maar vooral ook met de zang. Ze vinden 100 dB(A) te weinig.

Verder zullen dan voor een optimale ‘muziekbeleving’ heel veel speakers nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken als nu. Kleinere festivals en clubs zullen die niet kunnen betalen, zo vrezen zij.

Het voorstel is strenger dan de geluidsnorm die de Vlaamse Federatie van Muziekfestivals zichzelf vorig jaar oplegde. Dat is maximaal 103 decibel.