De twee Nederlandse albums in de vpro-serie Classic Albums zijn bekend.

De keus is gevallen op Shpritsz van Herman Brood & His Wild Romance uit 1978 en Niemand In De Stad van de Dijk uit 1989.


Op Shpritsz staan Brood-klassiekers Rock ’n Roll Junkie en Saturday Night. Op die tweede plaat schaafden Brood c.s. het geluid van debuut Street bij tot perfect gemodelleerde rauwe rock ‘n’ roll, met Brood in de hoofdrol, maar met gitarist Danny Lademacher op zijn hielen.

Niemand In De Stad was het album waarmee de De Dijk definitief doorbrak. Er werden ruim 100.000 exemplaren van verkocht en songs als Ik Kan Het Niet Alleen en Nergens Goed Voor groeiden uit tot ware evergreens, op zijn minst dan toch voor de vele loyale fans van de band.

Van Niemand In De Stad verscheen in 2009 een geremasterde 2CD DeLuxe Edition met op de tweede cd zes demo’s en afvallers, zeven live-nummers uit een concert in Paradiso van 7 april 1989, waar de plaat gepresenteerd werd, en vier fragmenten van thuisdemo’s.

Een recensie van die Niemand In DeStad DeLuxe Edition vind je in de categorie roots op deze site.

Shpritsz wordt uitgezonden op 26 maart en Niemand In De Stad op 2 april. Beide uitzendingen zijn te zien om 21:00 uur op Nederland 3, net als alle andere delen uit deze serie.