Directeuren van grote commerciële radiostations staan bij Buma/Stemra ingeschreven als componist van honderden liedjes, zo meldt de Volkskrant. Op die manier ontvangen ze geld voor nummers die ze zelf niet hebben gecompneerd.

De Volkskrant noemt de namen van de directeur van Radio 538, Jan Willem Brüggenwirth, en de directeur van Sky Radio, Ab Trik.

Die twee staan bij van Buma/Stemra ingeschreven als componist of medecomponist. Zo krijgen zij als rechthebbenden jaarlijks duizenden euro’s.

De directeuren ontkennen dit niet, maar de zaak zit volgens hen anders in elkaar. Zij innen slechts het geld voor de componisten die intern bij hen werken. Via hen wordt dat uitbetaald aan die componisten. Zo verdienen ze er zelf niets aan, leggen ze uit.

Anonieme componisten beweren echter dat ze worden gedwongen de  directeuren van Radio 538 en Sky Radio mee te laten delen in de inkomsten.

VVD-Kamerlid Joost Taverne neemt aan dat deze constructie een betaling is voor het draaien van bepaalde nummers op die stations. Hij wil het overdragen  van auteursrechten in ruil voor het draaien van muziek strafbaar stellen. Hij noemt het  ”gewoon diefstal en moreel verwerpelijk.”

Meer details? http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/1828460/2011/01/27/Radiobonzen-betaald-voor-liedjes-van-anderen.dhtml