In Nederland werden in 2010 opnieuw minder cd’s verkocht. Dit blijkt uit cijfers van de branchevereniging, de Nederlandse Vereniging voor de Platen Industrie ( NVPI).

De omzet liep terug met ruim twee miljoen cd’s tot vijftien miljoen stuks. In geld was dat een vermindering van ruim twaalf procent tot een kleine 220 miljoen euro. Dat is de grootste daling in vijf jaar tijd.

De single lijkt helemaal op sterven na dood: daarvan werden er in 2010 nog slechts 300.000 verkocht. Dat kwam op een vermindering van ongeveer 32 procent.

Wel werden er meer albums legaal gedownload. Dat waren er 1,2 miljoen en dat betekent een omzet van ruim 17 miljoen euro inclusief omzet van buitenlandse aanbieders als CD Baby en Amazon. Dat laatste gebeurt op basis van consumentenonderzoek door onderzoeksbureau GfK.

Die toename van betaalde downloads is in Nederland veel lager dan in ons omringende landen. Het percentage wordt slechts op een kleine zes procent geschat door de IFPI, de internationale branchevereniging van muziekmaatschappijen.

De NVPI wijt dit geheel terecht aan het ontbreken van een Nederlands downloadverbod van illegaal op het internet gezette bestanden. Dat laatste is dan weer wel strafbaar.

De NVPI dringt dat ook opnieuw aan op wetgeving die illegale downloads ook daadwerkelijk verbiedt.

In hoeverre digitale streamers als Spotify zorgen voor inkomstenderving is onbekend, doordat Spotify geen cijfers bekendmaakt over het aantal Nederlandse abonnees en de omzet. Bovendien levert  het gratis abonnement geen directe inkomsten voor de platenmaatschappijen op.

Eerdere stukken over dit onderwerp vind je in Dossier: Crisis in de platenindustrie.