Het is zo langzamerhand helaas het intrappen van een open deur geworden, maar platenlabels hebben inderdaad enorme schade geleden door het illegale downloaden. Dat zij proberen die schade voor de rechter te verhalen, is dan ook niet meer dan logisch.

Toch boekten dertien platenmaatschappijen recent in de VS, ook wat betreft schadevergoedingen vaak het land van de onbegrensde mogelijkheden, geen succes. Hun eis tot betaling van 75 miljard dollar schadevergoeding van p2p-software Limewire werd door een rechtbank afgewezen als ‘absurd’.

Deze platenmaatschappijen hadden pas nog een schikking getroffen met Limewire, maar tegelijk loopt een ander proces over schadevergoeding nog.

De platenfirma’s hadden de hoogte gebaseerd op het aantal gebruikers van de site, maar de rechter motiveerde de afwijzing door te verklaren dat de schadevergoeding moet worden gebaseerd op één schadebedrag per auteursrechtelijk werk. Als de eis van de labels was toegewezen, was het bedrag hoger geweest dan de hele winst van de hele muziekindustrie  sinds de uitvinding van de grammofoonplaat.

In mei begint de rechtszaak waarin moet worden vastgesteld hoeveel Limewire wel moet betalen.