Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Amy Winehouse of de media onmatig?

juli 25th, 2011 at 11:08

Amy Winehouse was een onmatig mens, die open deur wil ik ook nog wel eens intrappen.  Ze kwam als een komeet omhoog met haar tweede plaat en wist zich daarna juist door het bizarre gedrag dat tot haar dood leidde te vestigen als wereldster.

De vraag is nu echter of zij tot al die excessen is verleid door al die aandacht ervoor, of dat zij dat helemaal uit zichzelf deed.

De media de schuld ervan geven kun je niet, want het effect is niet direct aan te tonen, maar hoe ze dag in, dag uit werd gevolgd door fotografen van Engelse tabloids en andere paperazzi stemt niet vrolijk. De beelden die daarvan bestaan en van andere vergelijkbare sterren als Kate Middleton en Lady Gaga, maken duidelijk dat zij eigendom zijn van de  pers en dus in indirecte zin van ons allemaal, maar niet meer van zichzelf.

La Middelton blijft er met haar charmante glimlach voorlopig onaangedaan onder. Blijkbaar verbergt ze onder haar charme die typisch Britse ijzeren stiff upper lip, hoewel je je moet  afvragen of ze zich in de allereerste dagen ooit heeft kunnen realiseren hoe erg het zou zijn als ze inderdaad iets met Edward zou beginnen.

Voorlopig buigt ze die aandacht om in haar voordeel en glimlacht zich sereen een weg naar veel Engelse en overzeese harten, terwijl haar zuster Pippa ongewild de erotischer gedachten van veel mannen kanaliseert. Ook op die manier kan Kate uitgroeien to sereen symbool van continuïteit.

Hopelijk blijven de zusters Middleton in die mediastorm overeind. Ze hebben er allebei in ieder geval hun bestaan niet aan te danken. Dat geldt wel voor Lady Gaga, die haar roem voor een groter deel bouwt op de bizarre uitspraken en kostuums dan op haar op zich niet zo spectaculaire muziek. Die is namelijk toch vooral geënt op Madonna’s eerdere hits, net als haar zelfverkozen tegendraadsheid.

Winehouse reed ook een tijd op de top van die golf, maar kon haar evenwicht niet bewaren. Nu wordt zij vergeleken met illustere voorgangers als Janis Joplin en Jim Morrison, maar die kregen tenminste de gelegenheid om in relatieve privacy te kiezen voor hun einde en werden pas na hun dood mythisch. Misschien was die last Winehouse wel te zwaar tijdens haar leven.

www.hollywoodreporter.com/news/amy-winehouse-27-kurt-cobain-214643

‘Amy Winehouse of de media onmatig?’ vind je in de categorie Columns.

Comments zijn gesloten.