Welke consequenties het heeft, valt nu nog niet te overzien, maar verrassend is het in ieder geval: de  Britse regering heeft het plan laten vallen websites te blokkeren die illegaal downloaden mogelijk maken.

Dit is het gevolg van het oordeel van de Ofcom, de Britse telecomautoriteit, en de uitspraak van een Engelse rechter over de eis een site te sluiten die het downloaden van speelfilms mogelijk maakt.

Het voornemen dergelijke sites te blokkeren was een kernpunt in de Digital Economy Act, maar wordt nu ‘niet effectief’ genoemd, ‘buitengewoon moeilijk uitvoerbaar’ en ‘in grote lijnen irrelevant’.

Hoe dit voornemen zich verhoudt tot het ACTA-verdrag (Anti Counterfeiting Trade Agreement) dat het Europees Parlement voorbereidt, is voer voor juristen.
Begrijpelijkerwijs echter reageert de British Phonographic Industry zeer afwijzend. Deze overkoepelende belangenorganisatie van de Engelse muziekindustrie wijst nog maar eens op de gevaren voor artiesten, de werkgelegenheid in de muziekindustrie en uiteindelijk de consumenten. Hij roept op maatregelen in te voeren die sneller ingrijpen mogelijk maken dan tot nu toe.

Het regeringsvoornemen maakt onderdeel uit van een bredere hervorming van de Engelse copyrightwetgeving. Die is het gevolg van een op verzoek van de Engelse regering opgesteld rapport, waarvan alle conclusies worden overgenomen.
De verantwoordelijke staatssecretaris meldde dat deze wijzigingen de Engelse economie een kleine 8 miljard pond zouden opleveren.

Meer details:

http://www.billboard.biz/bbbiz/industry/publishing/u-k-announces-massive-copyright-reform-scraps-1005301582.story

www.billboard.biz/bbbiz/industry/digital-and-mobile/u-k-music-biz-reacts-to-hargreaves-copyright-1005194642.story

De complete reactie van het Britse kabinet:

www.bis.gov.uk/assets/biscore/innovation/docs/g/11-1199-government-response-to-hargreaves-review