Er was al eerder sprake van het voornemen, maar nu lijkt het definitief: de Zuid-Hollandse Popunie wordt opgeheven.

Als gevolg van de kabinetsbezuinigingen op cultuur heeft de gedeputeerde van Cultureel Erfgoed en Media dat de provincie Zuid-Holland vindt dat popmuziek een gemeentelijke verantwoordelijkheid is.

Als gevolg daarvan zal de provincie Zuid-Holland geen subsidie meer uittrekken voor de  Popunie per 1 januari 2013. Dat is een grote klap voor de organisatie, want de provincie subsidieert de Popunie voor veertig procent van de totale begroting.

De Popunie zegt in een reactie dat gemeenten in deze tijd van bezuinigingen niet verantwoordelijk gemaakt kunnen worden voor popmuziek. Zij moeten immers zelf ook bezuinigen. Daarom verwacht de organisatie niet dat de Zuid-Hollandse gemeenten die veertig procent voor hun rekening zullen willen nemen.

Bovendien zal het moeilijk zijn om op deze korte termijn andere financieringsmiddelen te vinden, stelt de Popunie.

Nog fundamenteler is de kritiek dat de provincie Zuid-Holland handelt in strijd met het bestuursakkoord tussen het rijk, alle provincies en gemeenten in Nederland. Daarin staat namelijk dat bovenlokale cultuur wel een provinciale kerntaak is en daardoor zou de subsidie dus toegekend moeten blijven worden.

De Popunie zegt ten slotte dat de meeste andere provincies de komende jaren juist wel blijven investeren in popmuziek, koren, jeugdtheater en andere vormen van amateurkunst.

Om het standpunt kracht bij te zetten, heeft de popunie een digitale petitie opgesteld. Uiteraard kun je die ondertekenen.

Mocht je je afvragen waarom je dat zou doen, dan melden wij dat de Grote Prijs van Zuid-Holland en festivals als Wantijpop en het Leidse Werfpop mede mogelijk gemaakt worden door de Zuid-Hollandse Popunie.

Petitie tekenen?

http://petities.nl/petitie/petitie-tot-behoud-van-de-zuid-hollandse-popunie