Eerder waren er al berichten over de tariefverhoging die Buma/Stemra wilde invoeren voor het door zenders beschikbaar stellen van podcasts van radioprogramma’s die muziek bevatten.

Nu is het eerste conflict daar: Radio 538 zegt gedwongen te zijn niet langer podcasts aan te bieden van 538 Dance Department en Powermix.

De reden is dat Buma/Stemra niet langer een standaardvergoeding per uitzending rekent, maar een bedrag per keer: voor heen was de afdracht 240 euro per uitzending, nu is dat 1 cent per download.

Doordat de 538-podcasts zeer populair zijn, heeft radio 538 uitgerekend ongeveer honderd keer zoveel te moeten gaan betalen als tot nu toe. Bovendien steekt het de zender dat het nieuwe tarief met terugwerkende kracht ingaat per 1 januari jongstleden.

Buma/Stemra stelt dat de oude vergoeding dateert uit de begintijd van de podcast, maar dat die commercieel een ontwikkeling hebben doorgemaakt: het is uitgegroeid tot  een ‘aankoopvervangend product’ en dat is de reden dat darvoor per download wordt betaald.