Er waren al eerder berichten over een cloud service van Google, maar de plannen schijnen nu echt in een definitieve vorm te zijn gegoten.  The Guardian bericht namelijk dat de lancering van Google Music volgende maand zal plaatsvinden.

Google gaat MP-3’s verkopen, maar ook een ‘cloud’ aanbieden, een persoonlijk archief voor muziek voor internetgebruik op naar een centrale server.

In tegenstelling tot wat die eerdere berichten beweerden, sluit Google toch contracten af met de verschillende grote platenmaatschappijen over het copyright rust op die muziek. EMI heeft al getekend en de besprekingen met de andere drie lopen.

Net als Apple iTunes Match zou de dienst de harde schijf van de computers van gebruikers doorzoeken op alle opgeslagen muziek, illegaal gedownload of niet, en elk nummer vervolgens legaal beschikbaar maken via de cloud.

De platenmaatschappijen willen dat Google daarvoor een bedrag in rekening brengt, net als Apple dat doet, als schadevergoeding voor gederfde inkomsten over de afgelopen wetteloze jaren.

Overigens is die dienst bij Apple voorlopig (?) alleen beschikbaar in de VS.

Alle ins en outs? www.guardian.co.uk/technology/2011/oct/19/google-music-launch-expected