Buma-bestuurder Jochem Gerrits werd op woensdag 30 november in Pownews beschuldigd van machtsmisbruik.

Gerrits bood namelijk aan te bemiddelen tussen componist Melchior Rietveldt en Buma/Stemra. Rietveldt vindt dat hij nog ongeveer een miljoen euro tegoed heeft van Buma/Stemra, doordat de organisatie een paar jaar een door hem gecomponeerd muziekfragment heeft gebruikt in een campagnefilmpje.

Het filmpje zou  jaren zijn gebruikt op tienduizenden dvd’s en in bioscopen zonder zijn medeweten.

Pownews nam een telefoongesprek op tussen de financieel adviseur van Rietveldt en  Gerrits. Daarin biedt de laatste aan zijn invloed uit te oefenen tijdens de eerstvolgende bestuursvergadering.

Daarvoor moet Rietveldt dan wel een prijs betalen: de rechten van het nummer moeten worden gedeponeerd bij Gerrits’ muziekuitgeverij.

Dat zou betekenen dat hij in ruil een derde van de opbrengsten van het nummer krijgt. Geritsen zou gezegd hebben: “Je kunt zeggen, het glas is half leeg, je kunt ook zeggen dat het half vol is, of eigenlijk 66% vol.”

Gerrits heeft besloten terug te treden om zich op die manier te kunnen verdedigen.

Op zeven december terugtreden spreekt het bestuur van Buma/Stemra zich tijdens de bestuursvergadering uit over deze zaak. Bovendien krijgt Gerrits dan de gelegenheid zich te verdedigen.

Het bericht op de site van Buma-Stemra is overigens een stuk korter dan bovenstaand bericht….

www.bumastemra.nl/nieuws-artikel/bumastemra-bestuurder-treedt-tijdelijk-terug