Normaal gesproken zijn de hits van the Village People niet ons kopje thee, maar wij overwinnen onze weerzin een keer.

Zanger en co-componist Victor Willis wil namelijk de rechten terug van de songs die hij hielp schrijven voor die zang- en dansgroep.

De Songwriter Guild of America is achter Willis gaan staan, die zich beroept op een Amerikaanse wet. Die staat toe dat artiesten hun rechten op geschreven materiaal kunnen teugeisen na 35 jaar na publicatie.

De eigenaren van de songs hebben geprobeerd Willis tegen te houden door zijn verzoek onontvankelijk te laten verklaren: hij zou zijn ingehuurd voor een te leveren product en dus slechts eenmalig betaald te hebben hoeven worden.

Een Californische rechter wees die eis echter af en zo ligt de weg voor Willis open om te proberen zijn deel ook te krijgen van de song die hij meeschreef.

Ook andere popcomponisten zullen met meer dan gemiddelde belangstelling toekijken: Bob Dylan, Tom Petty, Bruce Springsteen en Don Henley hebben precies dezelfde plannen.

Daarnaast zullen platenmaatschappijen hun juristen wel alvast laten warmdraaien, want dit kan ze een heleboel geld kosten: www.rollingstone.com/music/news/village-people-frontman-backed-by-songwriter-guild-in-legal-battle-20111220

Eerdere berichten over deze juridische ontwikkeling vind je in de categorie dossier Crisis in de platenindustrie.