Voor het eerst sinds 2004 zijn de muziekverkopen in de VS weer gestegen. Dat heeft Nielsen SoundScan berekend.

De Amerikaanse toename is overigens maar 1,4 procent vergeleken met verleden jaar, maar dat is in deze barre tijden goed nieuws.

Het gaat daarbij om de totale muziekverkoop: cd’s en digitale verkopen opgeteld.

De totale muziekverkopen wereldwijd laten een gunstiger beeld zien: die stegen met 6,9 procent. Ook waren er meer nieuwe releases: dat aantal steeg met 2,2, procent.

Uit de vele andere percentages en cijfers lichten we nog even deze bijzonderheden: de digitale verkopen maken net meer dan de helft uit van de totale verkoop.

Daarbij worden tien gedownloade songs gelijkgesteld aan een cd. Dat is overigens wel een vorm van wishful thinking, want op veel cd’s staan elf tot vijftien songs.

De cd-verkoop daalde met zo’n zes procent. Dat vindt de bedrijfstak overigens gunstig, want de afgelopen vier jaar daalde die met een kleine twintig procent.

Binnen die cd-verkoop doet het standaardrepertoire het beter dan de nieuwe releases: bestaand werk door prijsverlagingen werd zo’n negen procent meer verkocht dan verleden jaar en nieuwe titels een ruime vier procent minder.

Dat laatste gegeven vinden wij dan weer zorgwekkend en dat zal de platenindustrie zeker ook vinden: op een bepaald moment heeft iedereen echt de grootste hits van Simon & Garfunkel, Dire Straits of Eagles wel……

www.billboard.biz/bbbiz/industry/record-labels/soundscan-s-year-end-charts-the-numbers-1005793352.story