Thuiskomst.

Maaike Hermans speelt op haar eerste cd dertien songs, maar is toch al een veterane in de muziek. Zij studeerde niet alleen een tijdlang saxofoon aan het Brabants Conservatorium, maar treedt ook al zo’n twintig jaar op met allerlei eigen groepen, is achtergrondzangeres en vocal coach.

In 2002 leek een opening daar, maar de crisis in de platenindustrie verhinderde dat de opnamen met George Kooijmans tot meer leidden dan nieuwe optredens. Voor deze cd in eigen beheer was Hermans dan ook niet alleen afhankelijk van sponsors, ook liep ze er in oktober 2010 de halve marathon van Eindhoven voor.

Haar talloze optredens en de kwaliteit van haar songs zorgden voor goede muzikanten uit roots en jazz: Arthur Leijten – drums,  Guus Bakker – bas, Jeroen van Vliet – piano en rhodes, Harrie Hendriks – gitaar, BJ Baartmans – gitaar en productie, Franklin Schieman – sopraansax en Martijn de Laat trompet en bugel.

In haar twaalf eigen songs en een van JW Roy blijkt Hermans een stemmig songwriter. Ze zingt ballads en mediumtempo songs die eerder op piano geschreven zullen zijn dan op  gitaar.  Haar melodieën hebben regelmatig sterke invloeden uit de jazz, zowel in akkoordprogressies als in de blazerssolo’s. In andere songs overheerst singer-songwriter of roots, zoals in dat stemmige duet met JW Roy.

Hoewel ze in haar bedachtzame teksten vooral haar geluk in leven en liefde bezingt, blijft ze ambitieus. Daarvan getuigen recente solo-optredens in de VS. Haar intieme, sterke songs verdienen inderdaad een veel groter publiek.

***1/2