De schouwburg Ancienne Belgique in Antwerpen lanceert een initiatief dat de échte geluidsbeleving centraal stelt.

Een klassieke lp of cd wordt in zijn geheel gedraaid op een geluidsinstallatie van zeer goede kwaliteit. Het spreekt eigenlijk vanzelf, maar in een tijd dat zelfs concertbezoekers en masse door de muziek heen kletsen, kan het geen kwaad het expliciet te vermelden: de bezoekers moet tijdens die luistersessie zwijgen.

Het project heet heel toepasselijk ’33 1/3 Classic Album Listening Sessions’. Op zondag 29 januari is om 18:00 ‘Sign o’ the Times’, het meesterwerk van Prince uit 1987, de eerste in de rij.

Initiatiefnemer Mich Leemans wil zo het verschil laten horen tussen het armetierige geluid van mp3’s of YouTube-filmpjes en het door de betreffende artiest gedroomde geluid.

In de AB is voor die bijeenkomsten Huis 23 ingericht, een ruimte als een grote huiskamer waar maximaal zo’n vijftig mensen kunnen zitten.

Daardoor moet worden gereserveerd, al is de toegang gratis.

Ook zal bij elke plaat een inleiding worden verzorgd door een expert. Bij Prince is dat muzikant Stijn.

Bovendien probeert de AB de sessies te oppelen aan concerten. Zo is er zondag een concert van fDeluxe met o.a. Eric Leeds en Sussanah Melvoin in de gelederen. Zij speelden allebei mee Sign o’ the Times’. fDeluxe ging vroeger door het leven als The Family, de begeleidingsband van Prince.

Daarna volgt een aftershow waarin Stijn Prince-covers zal spelen.

De AB wil ook luistersessies doen met Kraftwerk’s Trans-Europe Express gekoppeld aan het concert van Orbital, Born Sandy Devotional van The Triffids, Exile On Main Street van Rolling Stones en Days Of Our Lives van Queen.

Rode oortjes?www.abconcerts.be/nl/over-ab/ab-blogt/p/detail/huis-33-13-album-listening-sessions