Het Europees Hof van Justitie heeft op 29 maart in beroep bepaald dat een Nederlandse producent van elektrische rolstoelen zijn producten niet de merknaam ‘Beatle’ mag geven.

Het Europees Hof motiveert dat door te stellen wat iedereen al dacht, behalve blijkbaar die fabrikant, die trouwens een heel wat minder aansprekende naam heeft: You-Q.

Dat bedrijf had dat hoger beroep aangespannen na een uitspraak van het merkenbureau van de EU, het BHIM. Dat verbood You-Q op verzoek van Apple Corp. (Nee, niet de elektronicafabrikant van die naam…) in een uitspraak gebruik te maken van de merknaam Beatles.

De merknaam Beatles zou misbruik maken van de bekendheid van The Beatles, één van de populairste popgroepen ooit, want ‘zelfs na vijftig jaar staan The Beatles nog altijd voor jeugdigheid en een bepaalde tegencultuur van de jaren zestig’.

Als gevolg daarvan zou You-Q zijn eigen merk ‘op de markt brengen zonder zich aan grote risico’s bloot te stellen en zonder dat het de lanceringskosten van een pas gecreëerd merk, zoals de reclamekosten, hoeft te dragen.’

Van de naam ‘The Beatles’ gaat immers nog steeds een erg positief beeld van vrijheid, jeugdigheid en mobiliteit uit dat het doelpubliek van You-Q – mensen met een handicap – ‘bijzonder zou aantrekken.’, zo zegt het arrest verder. Dat is extra het geval doordat de doelgroep ‘gedeeltelijk behoort tot de generatie die producten van The Beatles in de jaren zestig heeft gekend’.

Met zijn arrest verwerpt het Hof van Justitie het beroep van You-Q tegen de beslissing van gemeenschapsmerkenbureau BHIM, dat precies om dezelfde redenen de merknaam ‘Beatle’ voor een rolstoel had geweigerd.

Misschien probeerde You-Q via deze onzes inziens kansloze strijd toch maximale bekendheid voor zijn product te genereren…..

www.hollywoodreporter.com/thr-esq/beatles-trademark-dispute-wheelchair-305905