De Europese Commissie heeft besloten het ACTA-verdrag (Anti Counterfeiting Trade Agreement) toch voor advies aan het Europees Hof te sturen, hoewel het Internationaal Handelscomité van het Europees Parlement zich daartegen uitsprak.

Over de tekst van ACTA is lang onderhandeld met onder meer de Amerikaanse overheid om ervoor te zorgen dat intellectueel eigendom beter wordt beschermd. Er is echter internationaal veel kritiek op, doordat het de internetvrijheid van consumenten ook zou beperken en zo ook de grondrechten van burgers zou schenden.

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht heeft het Europees Parlement vanwege dat advies gevraagd de voor juni geplande stemming over het verdrag uit te stellen.

Dit is een duidelijke koerswijziging van de Europese Commissie, die eerder niet voelde voor de lange tijd die de beoordeling door het europees Hof zou vergen. Of het Europees Parlement hiervoor voelt, is op dit moment onduidelijk. Ook dat zou namelijk gezien het advies van het Internationaal Handelscomité van gedachten moeten veranderen……

Eerdere berichten over het ACTA-verdrag vind je in de categorie Dossier: Crisis in de platenbranche.