Sterk spul.

Jeroen Zijlstra en zijn metgezellen steken op deze live-cd in het intro compromisloos jazzy van wal en ook in de veertien daaropvolgende nummers speelt jazz een grote rol. Dat hoeft niet te verbazen, want Zijlstra’s muzikanten zijn bijna alle afgestudeerd aan het  conservatorium, geven daar soms inmiddels zelf les en zijn verder ook actief in diverse jazzbands. Zijlstra zelf is behalve zanger/componist bovendien ook trompettist in deze vijfmansband, maar deze ex-visserman is vooral bekend als tekstdichter.
Hij kreeg al eens de Annie M.G.Schmidt-prijs voor het beste Nederlandstalige chanson voor zijn Durgerdam Slaapt en bewijst na drie cd’s misschien ten overvloede live ook nog maar eens een sterke singer-songwriter te zijn.
Hoewel hij een import-Amsterdammer is, blijkt hij goed geïntegreerd in Pont Naar Noord en verwoordt hij in Blijft Het Zo heel trefzeker de sluipende onzekerheid na de aanslagen op de Twin Towers en het station in Madrid.
Met nummers van alle drie de cd’s maar met een nadruk op de derde, Tussen Den Oever En New York, is deze live-registratie door de solo’s jazzier en virtuozer dan die studioplaten. Dat geeft door Zijlstra’s persoonlijke teksten soms een op het eerste gehoor vreemde botsing, omdat teksten van jazzstukken meestal algemeen blijven. Voor hetzelfde geld kun je zeggen dat de groep Zijlstra al spelende een nieuw genre uitvindt, en dat is pas echt jazz.

***1/2

Geplaatst op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven 41, maart-april 2006/no. 2