Dat het hart van Ani DiFranco ideologisch op de juiste plaats zit, bewijst de maatschappelijk bewogen singer-songwriter al zo’n slordige vijfentwintig jaar.

Haar politieke en sociale standpunten zijn door de jaren heen expliciet geweest in haar veroordeling van het beleid van het Amerikaanse politieke establishment en haar steun aan minderheden, terwijl zij dat sterk autobiografische songs tegenover zet.

Nu DiFranco nu zelf onder vuur komen te liggen, want haar vierdaagse workshop Righteous retreat in the Big Easy in songschrijven en optreden was gepland in de Nottoway Plantation and Resort.

Dat blijkt ooit een slavenplantage te zijn geweest en dat wekte het misnoegen van Change.org. Op de website verscheen een verzoek de workshop daar niet te houden

Dat ging overigens in vrij gespierde taal, waaruit de nuances al lang verdwenen waren:

‘… this petition has been formed so that feminists and queer individuals of all races can express their disdain for DiFranco’s racist and oppressive gestures, not to mention the obvious exclusion of/disregard for her black fans.’:https://www.change.org/petitions/ani-difranco-cancel-the-righteous-retreat-in-the-big-easy#share

Inmiddels heeft DiFranco de workshop afgelast, maar ook een open brief op haar eigen website geplaatst waarin zij zich op haar beurt verdedigt tegen deze aanval:

http://www.righteousbabe.com/blogs/ani-difranco-news/11177641-righteous-retreat-cancelled