In het Verenigd Koninkrijk heeft de Entertainment Retailers Association bezwaren geuit tegen het voorstel wereldwijd voor dezelfde dag te kiezen voor het uitkomen van nieuwe releases.

Directeur-generaal van de ERA Kim Bayley zegt dat er sterke argumenten zijn voor zo’n dag, maar dat de voorstanders eerst een gedegen schatting moeten maken van de kosten en opbrengsten van een vaste releasedag.

Bayley voegt daar tamelijk vilein aan toe dat die voorstanders de indruk wekken voor vrijdag te kiezen zonder enig bewijs.

Die verklaring kwam in reactie op een bijeenkomst van de British Phonographic Industry, waar de Engelse platenlabels zich voor dat voorstel uitspraken.

Volgens Bayley brengt vrijdag zowel logistieke problemen als extra kosten met zich mee, terwijl Engelse consumenten bovendien de voorkeur zouden geven aan de huidige maandag.

Bovendien zou de video-industrie nog niet toegezegd mee te verhuizen naar vrijdag, waardoor er toch twee verschillende releasedagen zouden blijven bestaan.

De International Federation for the Phonographic Industry stelt echter, dat de overgang naar vrijdag in Duitsland en Australië probleemloos is verlopen.