In De Rode Draad staat vanavond gitarist Richard van Bergen centraal.

Hij is al sinds de oprichting een van de twee songschrijvers, gitaristen en zangers van de Shiner Twins, naar ons idee de beste rootsband van ons land.

Die groep maakte All in store, Sothern belles en Four souls, one heart, maar sinds de release van dat derde album in 2011 is het vooral erg stil rond Van Bergen, Jac Hustinx, Roelof Klijn en Jody van Ooijen.

Wel stond eerder dit jaar op de website van de band een bericht over opnamen voor een nieuw album, maar Van Bergen, Jody van Ooijen en Roelof Klijn traden itussen op met onder anderen Qeaux Qeaux Joans tijdens haar tournee na het uitkomen van haar debuut No man’s land.

Ook was daar in augustus plotseling de aankondiging dat van Richard van Bergens eigen groep, Rootbag, een cd zou uitkomen. Die cd gaat in première op 25 oktober a.s. om 21.00 uur in DB’s in Utrecht, Rondom 90, 3534 BE Utrecht.

Daarom stellen we Van Bergen vanavond centraal in drie rollen: de eerste is die van begeleider van Malford Milligan op diens album Sweet cherry soul, waar door songschrijver, gitarist en zanger Jac Hustinx aangezochte Nederlandse muzikanten de zanger uit Austin begeleidden.

Uit de opnamesessies ontstond The Shiner Twins, want ook drummer Nicky Hustinx en bassist Dick Wagensveld waren destijds al van de partij.

De tweede is dus die van lid van de Shiner Twins. We draaien Van Bergens prachtige Lord and the devil van het debuut van de groep, Al in Store.

Als laatste track draaien we een nummer van Van Bergens Rootbag, waain hij blues en gospel mengt met eens cheutje Jimi Hendrix, een van zijn helden.

Van Bergen zette een filmpje met fragmenten van Rootbag op YouTube:https://www.youtube.com/watch?v=iM0wNqYesLQ

en heeft ook een facebookpagina:

www.facebook.com/rootbag

Eerdere berichten over de Shiner Twins en Rootbag vind je in bijna alle categorieën.