De Engelse detailhandelsketen HMV was in 2014 de grootste verkoper van fysieke muziekdragers en passeerde daarmee dus webwinkel Amazon. Dat gebeurde in de kerstperiode, traditioneel de topperiode voor de verkoop van cadeauartikelen.

De laatste twee weken voor Kerstmis zakte de verkoop al wat in, een ontwikkleing die ook andere Engelse verkopers melden.

HMV’s succes is verrassend, want nog maar een jaar geleden kreeg HMV surséance van betaling door de heftige concurrentie via internet.

Vervolgens werd de Britse vaste waarde overgenomen door de Canadese investeringsmaatschappij Hilco. Die bracht het aantal winkels met ongeveer een derde terug: van 223 ging HMV terug naar 144 winkels. Tegelijk bracht de investeerder nieuw elan in.

Een van de redenen van de heropleving van HMV zou de verkoop van vinyl zijn, die vorig jaar met maar liefst 170 procent is gestegen, maar ook verkocht het bedrijf een derde van alle verkochte cd’s en dvd’s in de twee weken voor Kerstmis. De cd-verkoop steeg ook in 2014. Hoewel dat maar met anderhalf procent was, is dat een opvallend gegeven in als geheel een krimpende markt.

De aantrekkingskracht van de winkels zou aanmerkelijk zijn vergroot door de vele optredens die acts er geven. In 2014 zij de president-directeur van HMV al eens, dat het bedrijf daardoor een act van nummer vijf in de hitlijsten naar nummer een kon krijgen.

HMV zelf is vol vertrouwen voor 2015, want in 2014 kwamen volgens het bedrijf maar weinig belangrijke films uit en maar een paar belangrijke muziekreleases.

Voor 2015 zijn meer titels aangekondigd waarvan veel wordt verwacht, zodat het met het marktaandeel dit jaar ook goed zou moeten zitten:http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/retailandconsumer/11348287/HMV-reclaims-its-position-as-Britains-biggest-music-retailer.html

Eerdere berichten over HMV en Hilco vind je in de categorie Dossier Crisis in de platenbranche.