Brian Wilson gaat deze zomer op tournee door de VS om zijn dan uitgekomen album No Pier pressure te promoten.

Dat hij zeventien concerten geeft in 25 dagen is niet ongewoon, en ook niet dat Beach Boys al Jardine en Blondie Chaplin in zijn begeleidingsband zitten.

Bij die op 18 juni beginnende tournee zal Wilson ongetwijfeld profiteren van het feit dat de op zijn leven gebaseerde biopic Love & mercy ongeveer twee weken daarvoor in première gaat met Paul Dano als de jonge Wilson en John Cusack als de oudere in de hoofdrol.

Verrassend is de keuze voor het voorprogramma: dat is Sixto ‘Sugarman’ Rodriguez, de vergeten singer-songwriter die werd herontdekt via de documentaire Searching for Sugarman.

Daarin schetste regisseur Malik Bendjelloul het ware verhaal van twee Zuid-Afrikaanse fans, die er achter wilden komen of hun held zichzelf inderdaad had doodgeschoten of in een psychiatrisch ziekenhuis was opgenomen.

Hij bleek echter als sloper te werken na het floppen van zijn twee lp’s en had intussen ook nog drie dochters opgevoed.

Sixto Sugarman werd daarna in Zuid-Afrika als een held ontvangen, Bendjelloul’s documentaire kreeg in 2013 een Bafta Award en een Oscar voor Beste Documentaire en de regisseur pleegde ongeveer een jaar later zelfmoord door voor een trein te springen.

Merkwaardig is ook, dat Rodriguez toch één keer niet voor Wilson opent, namelijk tijdens het concert in Detroit, zijn geboorteplaats.

Eerdere berichten over Brian Wilson en Sixto ‘Sugarman’ Rodriguez vind je in de categorie Nieuws.