Dé ergernis van sommige muziekliefhebbers alweer een groot aantal jaren: mensen die door een popconcert heen kletsen over interessantere onderwerpen dan de muziek als hun leaseauto of de voetbaltalenten van hun zoon.

Natuurlijk is de echte oorzaak de tijdens concerten tegenwoordig steevast open blijvende bar, waarmee de optredende act, automatisch al richting achtergrondmuziek wordt geduwd. Op  precies diezelfde plek is nu echter ook een oplossing te vinden, althans op de bar van het Haagse Paard.

Daar staat de Lul-niet-lolly. Die kun je geven aan een prater van wie je last hebt. Het Paard ondersteunt die geste met affiches met de tekst: ‘Last van een luide prater? Geef hem/haar de Lul-Niet-Lollie: een vriendelijk gebaar of het ietsje stiller kan.’

Het is een even simpele als briljante gedachte die vast beter werkt dan de vraag: ‘Vind je het erg dat ik naar de muziek probeer te luisteren, terwijl jij erdoorheen praat?’

Die heb ik zelf nog wel eens gesteld tijdens een prachtig concert van David Crosby’s CPR in Paradiso in 1998, maar de licht verontwaardigde reactie destijds bewees alleen mijn gebrek aan overtuigingskracht:

https://www.volkskrant.nl/muziek/oude-leeuw-crosby-is-in-geen-tijden-zo-goed-in-vorm-geweest~a457302

Wat dit voorbeeld trouwens ook bewijst, is dat het probleem niet van gisteren dateert…..

Bij het Paard was de actuele aanleiding een concert van My Baby van zo’n twee maanden geleden. Dar werd zo hard door de rustige songs heen gepraat door een aantal van de ongeveer elfhonderd bezoekers, dat de rest ze ook niet meer kon horen.

Het Paard heeft tienduizend van die lolly’s ingekocht, dus daarmee moeten ze even vooruit kunnen…..

https://www.paard.nl/nieuws/lul-lollie-vriendelijk-gebaar-ietsje-stiller