Hoewel David Byrne afgelopen januari nog een Reasons to be cheerful-project deed om het goede nieuws in de wereld de aandacht te geven die het verdient, heeft hij een polemisch antwoord gegeven op de opmerking van Donald Trump dat een aantal Caribische en Afrikaanse landen waaruit immigranten komen, ‘shithole countries’ zijn.

In een verklaring op zijn website legt hij uit wat hem vooral stoort aan Trump en dat is niet Trump zelf. Die noemt hij een racist, volgens Byrne een feit dat door veel bewijs wordt gestaafd.

Byrne analyseert kort door de bocht de manier waarop het Amerikaanse partijsysteem werkt: de Republikeinse partij is namelijk het probleem stelt hij, doordat die Trump steunt. Dat maakt die partij medeplichtig en hetzelfde wat hij is. En passant geeft hij de rijken die zich in Davos verzamelden voor de World Economic Summit een veeg uit de pan, doordat niemand de Amerikaanse president heeft veroordeeld voor zijn racism.

Aan dit alles knoopt hij daar een stemadvies aan vast voor de volgende keer dat de Amerikanen mogen stemmen.

Daarnaast stelde hij een playlist samen van muziek uit de vermoedelijk door Trump bedoelde landen, waarvan  hij hoopt dat die zorgt voor het ontstaan van sympathie voor de makers ervan:

http://davidbyrne.com/radio/david-byrne-presents-the-beautiful-shitholes

https://www.reasonstobecheerful.world