Spotify wil dan eindelijk toch naar de beurs.

Blijkbaar heeft de grootste muziekstreamer daarvoor de documenten ingediend bij de Security and Exchanges Commission. De aandelen Spotify zullen dan ook worden verhandeld op de New York Stock Exchange.

Die documenten bevatten interessante informatie: Spotify heeft 159 miljoen maandelijkse gebruikers. Daarvan hebben 71 miljoen een betaald abonnement.

Gebruikers luisteren gemiddeld 25 uur per maand naar de dienst, maar daarbij luisteren houders van een premium-abonnement drie keer zo veel als mensen die van de gratis variant gebruik maken.

Spotify maakte een omzet van 4,09 miljard dollar in 2017 en dat is een stijging van maar liefst 38% ten opzichte van 2016. Tegelijkertijd steeg ook het verlies spectaculair: dat was 1,5 miljard dollar, terwijl dat in 2016 nog maar (…) 652,57 miljoen dollar was.

De conclusie is dan ook, dat de verliezen veel sneller stijging dan de omzet, want het verlies nam toe tot 36,67 procent van de omzet. Dat was 25, 82 procent in 2016 en dat is dus een stijging met 42 procent……

Dat komt vermoedelijk, doordat elke abonnee meer het bedrijf ook meer kost aan de royalties die het moet uitkeren aan de muziekindustrie, ook als dat een gratis abonnement is. Die gratis abonnementen worden gefinancierd uit reclame-inkomsten, maar blijkbaar leveren die niet genoeg op.

Die vraag is dan ook, wie in Spotify wil investeren en wat de na de lancering gaat doen.

Het aloude adagium dat je alleen moet beleggen met geld dat je niet zou missen als je het niet had, lijkt hier dan ook opgeld te doen…..

 

Eerdere berichten over Spotify vind je in de categorie ‘Dossier: crisis in de platenindustrie’.