Het juridisch steekspel rond het blokkering van The Pirate Bay bereikt zo langzamerhand de beslissende fase nu de advocaat-generaal zijn advies aan de Hoge Raad bekend gemaakt heeft.

Hij adviseert het het arrest van het gerechtshof van Den Haag inzake de blokkering van The Pirate Bay te vernietigen. In de praktijk betekent dat, dat de advocaat-generaal adviseert het vier jaar oude vonnis over de opheffing van de blokkering van The Pirate Bay terug te draaien. Het gerechtshof achtte in januari 2014 een blokkade ‘niet effectief’, maar Stichting BREIN ging daartegen in cassatie en zo kwam de zaak bij de Hoge Raad terecht.

Stichting BREIN concludeert op zijn eigen website, dat dit advies naadloos aansluit bij recente uitspraken van het Europees Hof van Justitie, waaruit blijkt dat sites als The Pirate Bay wel degelijk kunnen worden verboden.

Om een een ander wat onoverzichtelijker te maken: The Pirate Bay wordt inmiddels alweer  geblokkeerd door internetproviders in afwachting van de definitieve uitkomst van de zaak.

Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal inderdaad opvolgt, zoals de traditie is, wordt de zaak terugverwezen naar een gerechtshof voor een definitief oordeel. Dan gaat het  onder meer over wie de proceskosten moet betalen, maar ook over een afweging van de grondrechten.

Wie smult van juridische details, kan hier terecht:

https://stichtingbrein.nl/files/20180316%20conclusie%20A-G.PDF