Stagger Lee/Royal Family Records RFRCD-29083

 

Malford Milligan’s meesterwerk.

De Texaanse zwarte zanger Malford Milligan en gitarist-zanger Jack Hustinx kennen elkaar al meer dan twintig jaar. Milligan’s soloalbum Sweet cherry soul uit 2002, door Hustinx geproduceerd, bezegelde hun vriendschap én was het begin van de door Hustinx opgerichte Shiner Twins.

Hustinx produceerde ook Milligan’s dertien nieuwe nummers en speelde weer akoestische gitaar en slaggitaar, terwijl ze er vijf nieuwe songs voor schreven. Ze completeerden de rootsy verzameling (country)soulsongs met twee door hen gecomponeerde nummers van Hustinx’ eigen Over yonder en zes ballads van onder anderen hun vriend Stephen Bruton en Charlie Rich.

Hustinx bracht op Milligan’s verzoek Over yonder’s Southern Aces opnieuw bijeen.

Drummer Nicky Hustinx, bassist Roelof Klijn, toetsenist Roel Spanjers en gitaristen Hustinx en Eric van Dijsseldonk laten elkaar, maar ook hun zanger ruimte met hun even dienende als sfeerbepalende, soms uitgebeende spel. Hustinx’ geeft met zijn semi-akoestische gitaarpartijen solo- en slidegitarist Van Dijsseldonk de kans even melancholieke als bijtende solo’s te spelen, terwijl ook Spanjers op Hammond B-3 of accordeon om Milligan’s gebarsten stem heen zwerft.

Dat resulteert in intens gespeelde en gezongen nummers. Daarin voeden de Southern Aces de altijd emotionele Milligan, dagen hem uit en zwepen hem op in een sterke live-sfeer, want ze werden in slechts twee of drie takes opgenomen.

De door het leven gedeukte, maar ongebroken Milligan had geen betere begeleiders kunnen kiezen: hij maakt rauwer en spijtiger zingend dan ooit de balans op van zijn én Hustinx’ leven en toont zich op deze rootsmijlplaal een groot, klassiek soulzanger.

 

****

Ruud Heijjer