De even bluesy als swampy zanger-gitarist Tony Joe White is in de namiddag van woensdag 24 oktober overleden in zijn huis in Leiper’s Fork. Hij was 75 jaar oud.

Zijn overlijden kwam onverwacht, want ziek was White niet. Zijn zoon Jody maakte bekend dat Tony Joe White overleed aan een hartaanval.

White bouwde een enorme reputatie op met de zo ongeveer door hem uitgevonden swamp rock, een combinatie van rock ‘n’ roll, country en rhythm and blues, gecombineerd met een diep, rommelend stemgeluid.

White brak in 1970 door in Europa na een optreden op het Isle of Whight festival, maar had daarvoor al enkele van zijn bekendste nummers geschreven: ‘Rainy night in Georgia’ in1967 en ‘Polk salad Annie’ in 1969.

Die werden trouwens vooral bekend in versies van onder anderen Elvis Presley, Gladys Knight and the Pips en Ray Charles. Dat was in zekere zin ook zijn tragiek, want hoewel sommige van zijn songs meer dan honderd keer werden gecoverd, brak hij zelf nooit op grote schaal door. Gedurende de jaren tachtig bracht hij dan ook nauwelijks albums uit.

Door Tina Turner’s cover van ‘Steamy windows’ werd Tony Joe White in 1989 opnieuw populair, ook doordat hij op de vier nummers die hij voor dat album schreef gitaar en mondharmonica speelde. Toch duurde het tot na het jaar 2000 tot hij zelf weer met regelmaat albums uitbracht.

Kortgeleden verscheen het kale coveralbum ‘Bad mouthin’ ‘, waarop White bluescovers deed, maar ook drie van zijn eigen songs opnieuw deed: ‘Stockholm blues’ stond op ‘Tony Joe’ uit 1970, ‘Cool town woman’ komt van ‘Closer to the truth’ uit 1991 en ‘Rich Woman Blues’ stond op ‘The heroines’ uit 2004. Daarnaast staan er nog twee curiositieten op: het titelnummer en ‘Sundown blues’ dateren van 1966. Ze werden onlangs teruggevonden en door Tony Joe White opnieuw opgenomen.

 

Wil je horen hoe dat klinkt?

https://tonyjoewhite.bandcamp.com/album/bad-mouthin

 

https://eu.tennessean.com/story/entertainment/music/2018/10/25/tony-joe-white-dead-obituary-rainy-night-georgia/1764875002