Donald Trump heeft weer eens een uitspraak gedaan die voor opgetrokken wenkbrauwen zorgt. Nu is dat op zich geen nieuws, maar dat hij uiteenlopende popgrootheden als Rod Steward, Katy Perry en Neil Young verenigt, is dat misschien wel. Tenslotte komen zij uit geheel verschillende popuniversums.

Oorzaak hiervan is de tweets die Trump op de wereld afvuurde vanwege de Californische bosbranden, Daarin zegt hij dat er geen reden is voor ‘deze enorme, dodelijke en kostbare bosbranden behalve dat het bosbeheer zo slecht is.’ Hij vervolgt zijn tweet met: ‘Ieder jaar worden miljarden dollars gegeven, terwijl er zoveel doden vallen, allemaal door het enorme wanbeheer van de bossen. Los het nu op, of geen overheidsgeld meer!’ en ‘Met het juiste bosbeleid kunnen we de voortdurende vernietiging in Californië stoppen. Wees slim!’

Red Stewart, Katy Perry en Neil Young regaeerden daar alle drie op: Perry noemt het een harteloze reactie, terwijl het zelfs niet om politiek gaat, maar om ‘goede Amerikaanse gezinnen die hun huis verliezen terwijl u tweet en worden geëvacueerd naar opvanghuizen’.

Stewart doet daar een schepje bovenop in een genuanceerde reactie, al doet hij daar door de laatste zin veel afbreuk aan: ‘Meneer de president, terwijl de huizen van mensen afbranden, terwijl levens verloren gaan en terwijl brandweermannen hun leven wagen, heeft Californië behoefte aan woorden van steun en bemoediging, niet aan bedreigingen of beschuldigingen. Waar is Winston Churchill als je hem nodig hebt?’

Neil Young legt van de drie de vinger het duidelijkst op de zere plek door de oorzaak bij klimaatverandering te leggen en de extreme weersomstandigheden en lange droogte als tekenen daarvan te noemen.

Verder schrijft hij dat het tijd is om af te rekenen met deze ‘ongeschikte leider’ en spreekt hij de hoop uit dat het nieuw gekozen Congres daarbij kan helpen.

Ook in de rest van zijn verklaring windt hij er geen doekjes om, misschien ook doordat hij voor de tweede keer een huis verloor door de bosbranden:

https://www.neilyoungarchives.com/#/news/1/article?id=Big%20Winds%20Blow&_k=cp7l9t