U2-zanger Bono zit zelden verlegen om een sweeping statement, dus dat hij zijn liefdadigheidsorganisatie One vergeleek met de National Rifle Association, de Amerikaanse belangenorganisatie voor particulier wapenbezit, tijdens een besloten diner bij de Economic Club of Chicago zou niet hoeven verbazen.

Nu doet dat het natuurlijk wel, want het bestrijden van extreme armoede in de ontwikkelingslanden met nadruk op de positie van vrouwen en meisjes of lobbyen voor het grondwettelijk recht wapens te bezitten en die te gebruiken zijn nogal verschillend.

Hij noemt de NRA goed georganiseerd en zegt dat hij wil dat zijn organisatie de NRA van de armen wordt: wanneer Amerikaanse wetgeving om de positie van de meest kwetsbaren te verbeteren wordt geblokkeerd, komt One voor de deur van de verantwoordelijken kamperen.

Ook meldde hij, dat One inmiddels dertien miljoen leden heeft, van wie drie miljoen ten zuiden van de evenaar wonen, Bono’s persoonlijke armoedegrens en looft hij de presidenten Bush en Obama. Beiden stelden geld ter beschikking voor de bestrijding van HIV en Aids en als gevolg daarvan krijgen 22 miljoen mensen daar medicijnen tegen.

Hij grijpt het aan om deze steun te prijzen, doordat beide grote Amerikaanse partijen daarbij samenwerkten en wijst er heel idealistisch op, dat de Amerikanen niet moeten vergeten wat ze kunnen bereiken, als ze samenwerken.

Naïef misschien, inderdaad, maar andere kant heeft Bono met One inmiddels dingen bereikt die iedereen vooraf onmogelijk achtte….