Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Buma: export Nederlandse popmuziek ongekend succes

januari 14th, 2019 at 13:24

Buma Cultuur heeft vandaag de exportcijfers van de Nederlandse popmuziek over 2017 bekend gemaakt.

Daaruit blijkt, dat die popmuziek een ongekend succes is, want voor het eerst werd de grens van tweehonderd miljoen euro nipt overschreden: het eindbedrag is 201 miljoen euro.

Net als in vorige jaren is de stijging vooral te danken aan de internationaal enorme populariteit van dancemuziek. Driekwart van de inkomsten komt dan ook uit dit genre. Daarvoor zijn dj’s als Tiësto, Yellow Claw, Martin Garrix en Afrojack verantwoordelijk, maar ook de andere kant van het muzikale spectrum is vertegenwoordigd. Zo is ook André Rieu met zijn Johan Strauss Orchest een international succesvolle Nederlandse act.

Die 201 miljoen kan worden onderverdeeld in rechten (22,5 miljoen euro), opnamen (12 miljoen) en optredens (166 miljoen).

In totaal onderzocht Buma Cultuur 1277 Nederlandse artiesten en van hen waren er in 2017 ongeveer 950 actief in 93 landen.

Voor dit exportsucces zijn het Amsterdam Dance Event (ADE) en Eurosonic Noorderslag voor een deel verantwoordelijk doordat die worden bezocht door managers, boekers en programmeurs van zalen en festivals.

 

 

Comments zijn gesloten.