Op 7 juni komt in de VS ‘Rock and roll circus’ van de Rolling Stones opnieuw uit, terwijl het Verenigd Koninkrijk daarop moet wachten tot 28 juni.

Het gaat hier om de weerslag van een optreden dat oorspronkelijk werd gefilmd voor een BBC-special, maar de lengte van de opnamen liep aardig uit de hand: de groep versleet twee groepen toeschouwers……

Voor de rerelease is de concertfilm gerestaureerd op Blu-ray en DVD met 4K Dolby Vision, terwijl de soundtrack opnieuw gemixt is. Bovendien is het aantal songs uitgebreid tot maar liefst 28 stuks.

Dat levert een dubbel-cd op of een drie lp’s tellende box.

Dat is niet zo gek, want ‘Rock and roll circus’ was een sterrenparade van de eerste orde, met optredens van The Who, Jethro Tull, Taj Mahal, Marianne Faithfull, Yoko Ono en de alternatieve supergroep The Dirty Mac: Eric Clapton, Keith Richards, Mitch Mitchell en John Lennon.

Die gelegenheidsgroep speelt de Lennon-compositie ‘Revolution’ en een spontane creatie die dan maar ‘Warmup jam’ werd genoemd.

Ook zijn er drie extra songs van Tja Mahal opgenomen, en nummers van de concertpianist Julius Katchen.

De Limited deluxe edition bevat de film op Blu-Ray ray en dvd, de dubbel-cd of drie lp’s en een 44 pagina’s tellend boek met foto’s van destijds en een essay uit Rolling Stone van David Dalton.