Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Beatles: vervolg op ‘Abbey Road’?

september 12th, 2019 at 9:02

Er zijn aanwijzingen dat de Beatles een vervolg plannen op ‘Abbey Road’, het laatste album dat zij opnamen.

Tot nu toe was er consensus over, dat de Beatles zelf na de sessies voor ‘Let it Be’ ook beseften dat hun koek op was, maar dat zij nog een keer wilden vlammen in de studio.

‘Abbey Road’ was daarvan het overtuigende en veelzijdige resultaat, ook al kwam ‘Let it be’ later uit door de desastreuze inmenging van producer Phil Spector, die met zijn eindeloos geschaaf aan totaal overbodige strijkersarrangementen heel veel schade toebracht aan songs als ‘The long and winding road’.

Nu moet die versie van de Beatles-geschiedenis worden herzien, vindt Mark Lewisohn, de meest gezaghebbende biograaf van de groep.

Hij ontdekte een bandopname waarin John Lennon, Paul McCartney en George Harrison plannen bespraken voor een vervolg op ‘Abbey Road’, inclusief een kerstsingle.

De opname werd op 8 september 1969 gemaakt door Lennon voor de bij dat gesprek afwezige Starr, die voor onderzoek in een ziekenhuis was.

Niet alleen begint Lennon de opname ermee Starr uit te leggen waarom hij die maakt, hij is het ook die de gedachte aan een kerstsingle formuleert én suggereert, dat hij, McCartney en Harrison ieder vier songs zouden moeten bijdragen aan dat nooit gemaakte album en Starr twee ‘if he wants them’.

Dat werpt toch opnieuw een ander licht op het uiteenvallen van de groep, want de algemene opinie is toch, dat Lennon zich onder invloed van zijn destijds nieuwe en alles verzengende liefde Yoko Ono van het keurslijf van de Beatles wilde bevrijden en de anderen zijn vertrek meldde, waarop McCarney met de primeur aan de haal ging door zijn eigen vertrek wereldkundig te maken.

Overigens was op dat moment niet alles koek en ei, want Lennon wil ook dat de altijd aan hem en McCartney samen toegeschreven songs eindelijk alleen op naam komen van de componist. Ook is McCartney via een understatement op zijn minst erg onaardig over de songs van Harrison tot aan Abbey Road, waarop Lennon weer een sneer aan hem uitdeelt over ‘Maxwell’s silver hammer’.

Lewisohn legt niet uit waar hij de band heeft gevonden en hoe lang hij die al heeft, maar wel  noemt hij zijn avondvullende voorstelling over het uiteenvallen van de Beatles onder de naam ‘Hornsey Road’, waarin hij niet alleen de songs van ‘Abbey Road’ toelicht, maar ook de levens van de Beatles verklaart. Die titel refereert trouwens aan een straat waarin een oude bioscoop door EMI uiteindelijk toch níét werd verbouwd tot opnamestudio.

Die voorstelling is een zijstap voor Lewisohn, die onverdroten doorwerkt aan een driedelig werk over de Beatles. Van ‘All these years’is tot nu toe alleen ‘Tune in’ verschenen. Wanneer ‘Turn on’en ‘Drop out’ uitkomen weet Lewisohn zelf ook nog niet:

https://www.theguardian.com/music/2019/sep/11/the-beatles-break-up-mark-lewisohn-abbey-road-hornsey-road

https://www.marklewisohn.net/hornsey-road/

Eerdere berichten over de Beatles vind je in de categorie Nieuws.

Comments zijn gesloten.