Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

de Beatles: bevriend tot het einde ondanks alles….

augustus 24th, 2020 at 9:38

Over het uiteenvallen van de Beatles was alles al lang bekend, maar dat beeld is danig aan het schuiven.

Een van de belangrijkste redenen is de voorpubliciteit rond de documentaire die regisseur Peter Jackson samenstelt uit het filmmateriaal dat destijds werd geschoten van de sessies voor hun album ‘Let it be’, al werd dat destijds nog ‘Get back’ genoemd.

Daarvan werden destijds al filmbeelden geschoten door Michael Lindsay-Hogg, maar die zouden de indruk gewekt die de complexe vriendschap van de Beatles niet goed weergaf: alleen de negatieve aspecten kwamen in de definitieve versie aan bod. Bovendien was ‘Let it be’ veertien maanden voor het uiteenvallen van de band gefilmd, dus voor het bevestigen van de onderlinge verwijdering moesten de juiste beelden worden geselecteerd.

In een even woordspelig als liefdevol stuk beschrijft Beatles-specialist en -fan Rob Sheffield op de site van Rolling Stone hoe de werkelijkheid zich destijds moet hebben toegedragen.

Ook de rol van manager Allen Klein en van de ingehuurde producer Phil Spector komen uitgebreid aan bod, net als die van het communiceren via de pers in plaats van met elkaar.

Opvallend is, dat de rol van Yoko Ono bij de uiteindelijke scheiding der geesten ook in de ogen van Paul McCartney veel kleiner was dan algemeen aangenomen.

Een van Sheffields stellingen is dan ook, dat de vier het einde van de groep zelf ook niet verwachtten en er danig door verrast werden.

Dat hij daarbij de conclusie trekt dat de muziek van de Beatles er nog steeds toe doet, is misschien voorspelbaar, maar de reden daarvoor is dat niet:

https://www.rollingstone.com/feature/beatles-inside-breakup-50-years-later-1042196/

 

Veel eerdere berichten over de Beatles vind je in de categorie Nieuws.

Comments zijn gesloten.