Internetproviders Ziggo en XS4all hoeven de illegale downloadsite The Pirate Bay NIET te blokkeren.

Vrijdag 16 juli werd in een bodemprocedure de uitspraak gedaan dat de site alle op Nederland gerichte activiteiten moest stoppen en de site dus ontoegankelijk moest maken.Die uitspraak was een overwinning voor Stichting Brein.

Op maandag 19 juli deed de Haagse rechter uitspraak in een kort geding, waarin werd geƫist dat Ziggo en XS4 de toegang tot deze site zouden blokkeren.

Stichting Brein had dit kort geding aangespannen. The Pirate Bay is namelijk nog gewoon bereikbaar, omdat de exploitanten van die site de uitspraak van afgelopen vrijdag negeren.

Omdat internetproviders nu eenmaal de toegang tot internet mogelijk maken, ziet Brein ze als bedrijven die illegaal downloaden mogelijk maken.

De rechter oordeelt echter dat niet internetproviders, maar de illegale downloaders zelf gedagvaard hadden moeten worden. Internetproviders kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor wat hun klanten op internet doen, stelt de rechter.

Opvallend is dat hier door de internetproviders een onderscheid wordt gemaakt tussen de ene wetsovertreding en de andere.Het stelen van muziek, games en films is volgens deze bedrijven blijkbaar niet erg, waar kinderporno dat overigens heel terecht wel is.