Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Meerderheid Eerste Kamer tegen BTW-verhoging podiumkunsten kabinet

december 8th, 2010 at 7:08

De Eerste Kamerfractie heeft in meerderheid inderdaad de geplande BTW-verhoging op de podiumkunsten afgewezen tijdens het debat op 7 december over de belastingplannen van het kabinet.

De oppositiepartijen hebben de meerderheid in de Eerste Kamer en hebben diverse moties ingediend waarin veranderingen in de plannen worden voorgesteld. Eén van die moties betreft de afwijzing van de voorgenomen verhoging op kaartjes van 6 % naar 19 %.

Premier Rutte antwoordde met een politiek gebruikelijke zet: hij dreigde met een mogelijk conflict tussen de Tweede en de Eerste Kamer. In de Tweede Kamer zijn de belastingplannen van het kabinet immers aangenomen.

Volgende week wordt over deze moties gestemd. Interessant is te zien, of de gezamenlijke oppositiepartijen dan de rug recht houden en voor hun eigen moties stemmen.

Curieus is overigens de rol van de VVD-fractie. Die vond enkele dagen geleden nog dat de snelle verhoging van de BTW een voorbeeld van ‘onbehoorlijk bestuur’.en bovendien wellicht in strijd met EU-richtlijnen, omdat circussen en bioscopen wél onder het lage BTW-tarief blijven vallen. Dit veroorzaakt concurrentievervalsing en daarom zou de Europese Commissie misschien een procedure tegen Nederland starten.

Volgens de VVD-fractie was er bovendien sprake van ‘verschraling van de maatschappij’. Die kritiek was tijdens het debat echter niet meer te horen.

Comments zijn gesloten.