De British Recorded Music Industry (BPI) luidt de noodklok over de grote hoeveelheid illegale downloads.

Volgens onderzoeksgegevens van de BPI  hebben bijna acht miljoen Britten illegaal muziek van het internetnet gehaald in 2010: 1,2 miljard liedjes zouden in het Verenigd Koninkrijk zijn gedeeld of gedownload en dat terwijl er daar 67 legale downloaddiensten zijn. Dat kostte de Britse muziekindustrie dit jaar in totaal ongeveer 219 miljoen pond ofwel bijna 260 miljoen euro.

Het BPI noemt illegaal downloaden een “parasiet die de ultieme bedreiging vormt voor al het jonge muzikale talent van Engeland. Zij krijgen geen eerlijke kansen meer. Een nieuwe wetgeving dringt zich dan ook op.”

Het rapport waarschuwt ook voor een “alarmerende stijging” van onwettige mp3-betaalsites en cyberlockers, die het mogelijk maken om ongeoorloofde files op te slaan.

Ondanks dit alarm, verwacht de BPI dit jaar toch nog een stijging van tien miljoen verkochte songs ten opzichte van vorig jaar. De Amerikaanse Black Eyed Peas verkochten afgelopen jaar als eerste act één miljoen downloads. Dat soort verkopen verhult de crisis eerder dan dat die daardoor wordt opgelost.