De VVD-fractie in de Eerste Kamer is eigenlijk nog steeds tegen een verhoging van de BTW op kaartjes voor theatervoorstellingen, musicals en popconcerten. Senator Biermans zegt dat er met het huidige voorstel geen sprake is van een fatsoenlijk wetgevingstraject. Ook noemt hij de schriftelijke reactie van zijn eigen premier Rutte erg teleurstellend.

Biermans is weliswaar voor de verhoging, maar zijn fractie vindt het tijdstip van de verhoging niet juist. Die valt immers midden in het culturele seizoen. Daarom pleit de VVD-fractie voor uitstel van de maatregel tot september 2011.

Zo zegt de VVD-fractie opnieuw de kritiek te delen van het CDA en de hele oppositie in de Eerste Kamer. Kippenvel vindt het dan wel weer een beetje jammer, dat de VVD deze opvatting inslikte toen er over een verzoek tot afstel of uitstel kon worden gestemd, ingediend door de oppositie. Tot dat moment waren de liberalen er immers ook uitgesproken tegen geweest.

Tijdens de stemming was de VVD met het CDA, de PVV, de ChristenUnie en de SGP immers voor de BTW-verhoging.

Vandaag zal blijken of dit gratuit lijkende gesputter op het laatste moment inderdaad een voorbeeld is van het huilen van krokodillentranen, of dat de VVD nu opeens het hele belasting plan zou durven afstemmen. Dat is vermoedelijk zelfs niet eens te verwachten van de oppositie, zodat de Eerste Kamer zich in de praktijk laat gijzelen door een kabinet dat van te voren aankondigt een aangenomen motie naast zich neer te leggen.

Op die manier zorgt de VVD-fractie er dus mede voor, dat de Eerste Kamer buitenspel wordt gezet in het belang van de rust in de gedoogcoalitie. Misschien is dit dan eens een voorbeeld van een rechtse hobby………

Eerdere berichten over de de aangekondigde BTW-verhoging vind je in het Dossier Bezuinigingen op cultuur en BTW-verhoging podiumkunsten.