De Eerste Kamer wil tijdens het debat over de belastingplannen premier Rutte spreken over de verhoudingen tussen het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer.

SP-senator Tiny Kox vindt dat uit de opstelling van het kabinet in de discussie rond de btw-verhoging voor podiumkunsten blijkt dat het dat de mening van de Tweede Kamer boven die van de Eerste Kamer wordt gesteld. Hij noemt dat ”een nieuwe doctrine”.

Aanleiding is de wens van de Eerste Kamer dat het kabinet afziet van de BTW-verhoging op theater- en concertkaartjes per 1 januari. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft geprobeerd de Eerste Kamer ervan te overtuigen dat er echt geen ruimte is om af te zien van de btw-verhoging.

Weekers legde uit dat alternatieven alleen haalbaar zijn als de drie samenwerkende partijen in de Tweede Kamer, VVD, CDA en PVV, het daarover eens kunnen worden. Het kabinet ziet daartoe geen mogelijkheden door de verhoudingen in de Tweede Kamer.

Hij stelde dat VVD, CDA en PVV in hun verkiezingsprogramma’s al bezuinigingen op cultuur hadden aangekondigd en sprak tegen dat BTW-verhoging het gevolg is van rancune van de PVV.

Dat betekent dat zal worden gestemd over het totale pakket belastingmaatregelen en dat de Eerste Kamer de BTW-verhoging alleen zal kunnen tegenhouden door het hele pakket te verwerpen.

Voor de stemming wilde senaat dan ook in debat met Rutte over de onderlinge verhoudingen. Misschien is dat een laatste poging om de premier tot andere inzichten te dwingen door te dreigen met het verwerpen van het gehele plan in de hoop dat nu juist te voorkomen door een concessie van het kabinet.

De spanning loopt dus in principe op. Kippenvel is er benieuwd naar of de Eerste Kamer de naam ‘chambre de réflection’ waarmaakt of zich op de knieën laat dwingen door de partijdiscipline.

Eerdere berichten over de de aangekondigde BTW-verhoging vind je in het Dossier Bezuinigingen op cultuur en BTW-verhoging podiumkunsten.