Moed.

Zangeres Beatrice van der Poel denkt eindelijk thuis te zijn met dit Nederlandstalige debuut, na omzwervingen met Beeswamp en Corry en de Grote Brokken. Makkelijk ging dat niet, want zij financierde deze cd zelf: geen label zag er brood in. Nu zoeken die A & R-managers met rode kaken hun volgende wegwerp-idol, want zij weigerden een diva die persoonlijkheid paart aan geïnspireerde soul, blues, funk en rock.
Van der Poels muzikale vrienden hoorden het gelukkig wel: pianist/zanger Maarten van Roozendaal moedigde haar aan in het Nederlands te schrijven, gitarist Wouter Planteijdt bracht uit Sjako! drummer Richard Heijerman en bassist Thijs Vermeulen mee, organist Nico Brandsen, UDS-gitarist René van Barneveld en Hot Haarlemmer Dijk Horn Roland Brunt.
Het bezielde spel van deze all stars resulteert in dertien compromisloze en sfeervolle songs vol Amerikaanse roots. Hoogtepunten zijn funky nummers Slechte Wijn en In Naam Der Liefde, maar ook de andere mogen er zijn. Van der Poel componeerde er elf, een enkele keer met haar muzikanten, en schreef ook persoonlijke adaptaties van Jimi Hendrix’ Little Wing en Allen Toussaints Ruler Of My Heart.
Soms lijden haar teksten nog onder een gezochte woordkeus die zich tijdens het zingen wreekt: de oproep “Laten we uiteen gaan spatten” en een fluwelen vlinder met vers fruit als prooi. Ook dan blijft Van der Poel echter overeind door haar intense zang, die overtuigend beheersing en emotie combineert.

***1/2

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij no 45. november-december 2006/no. 6