Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Renske Taminiau – Move Me

december 29th, 2011 at 8:28

Ontroerend.

Renske Taminiau maakte de cd Waiting To Be Told, nadat ze in haar derde studiejaar medicijnen had besloten voor de muziek te kiezen tijdens een practicum hersenen ontleden. Dat debuut stond vol met jazzy pop. Die invloed is nog steeds aanwezig. Deze opvolger bevat namelijk elf eigen songs die tekstueel singer-songwriter zijn en muzikaal sterke jazzinvloeden kennen. Daarvoor medeverantwoordelijk is saxofonist Floris van der Vlugt, die serene en sterke solo’s blaast op tenor en alt, vaak met veel valse lucht aangeblazen. Daarnaast zorgen drummer Bobby Petrov, bassist Lucas Dols, pianist/accordeonist Ruben Hein, gitarist Philip Brämswig en toetsenist/mandolinespeler Jaco Benthuijsen voor de gelaagde jazzy sfeer. Ook maakt Taminiau gebruik van het Matangi String Quartet, dat vaak tegen haar melancholieke melodieën in speelt. Op deze manier wordt Matangi een stem op zich en voegt het strijkkwartet ook echt iets toe.

Taminiau speelt met de tradities van jazz en pop door ze te combineren. Ze komt daarbij tot indrukwekkende resultaten, waarvan Modern Chain Gang maar een voorbeeld is. Daarin maakt ze met haar wat omfloerste zang vol opgekropte emoties van dat symbool een metafoor voor het leven van dag tot dag. Over een statige melodie, voortgedreven door het chaingangritme van Petov en Dols, blaast Van der Vlugt bovendien nog een even statige als splijtende solo vol lange tonen. In de andere songs valt Taminiau’s zang al even overtuigend samen met het geluid van haar band tot een vanzelfsprekend geheel.

****

Gepubliceerd in Heaven no.75, november-december 2011/no. 6

Comments zijn gesloten.