Hoogmis.

Ondanks de vijf cd’s die zanger/gitarist JJ Grey maakte met Mofro, zijn hij en zijn band nog  een goed bewaard geheim in Europa. In Amerika toert hij echter gemiddeld zo’n acht maanden per jaar.

JJ Frey (zang, gitaar en harmonica), Anthony Cole (drums), Todd Smallie (bas), Andrew Trube (lap steel en elektrische gitaar) en Anthony Farrell (orgel en piano) plus Art Edmaiston (tenor- en baritonsaxofoon) en Dennis Marion (trompet) gaan er op deze cd zo’n 75 minuten met overgave tegenaan.

De cd valt uiteen in twaalf audionummers en drie gefilmde songs. Op internet wordt de cd echter ook regelmatig als dubbelaar aangeboden met twee keer dezelfde twaalf songs: een keer als cd en een keer als dvd.

Hoe dat ook zij, in de Variety Playhouse in Atlanta heeft Grey zijn sinds vorige studio-cd Georgia Warhorse niet veranderde, zeer strak spelende band  achter zich. Die groovet zoals op hun cd’s en JJ Grey zingt geïnspireerd net zo schor en emotioneel als daarop. In A Woman, een van de weinige ballads, echoot hij de oude soulzangers, maar in de overige songs is hij de swingende voorganger van de gedisciplineerde groep, die hij door de jaren heen helemaal naar zijn hand zette.

De songs komen van alle studio-cd’s, met een lichte voorkeur voor de eerste twee. De productie is wat minder droog dan op die platen, ook door het enthousiaste publiek, maar vat ze mooi samen.

***

Gepubliceerd op  http://heaven.zzln.nl bij Heaven no.75, november-december 2011/no. 6